9 maart 2020. Het is weer bijna lente, en daarmee is ook het seizoen weer aangebroken om met nieuwe hopplanten te beginnen. Vele kwaliteitshopplanten van Bierevents vonden hun nieuwe stek ergens in Nederland. Bierevents levert vooral aan professionals, maar daarnaast ook nog aan particulieren en hobbybrouwers. De eerste planten gingen per post de deur uit, en nu halen veel particuliere kopers de planten af. Dat kan op 2 plekken, namelijk in Ede en Epe.
Ook op deze mooie maartdag stonden verschillende hopliefhebbers op de stoep van het afhaalpunt in Ede. De jongste was 3 jaar. Stoer liep hij met de Centennial plant naar de auto van zijn vader, een enthousiaste hobbybrouwer. Het ventje helpt zijn vader nu al met brouwen, dus dat belooft wat voor de toekomst. Een andere koper kwam speciaal voor Engelse rassen, wat vond hij leuk vanwege de Brexit.
Veel gestelde vragen
Er waren nog meer particuliere kopers en weer stelden ze vragen die we vaker horen op het afhaalpunt. Daarom bij de terugkomende vragen op een rijtje. Met antwoorden natuurlijk!
Wanneer kan de plant de grond in?
Antwoord: Je kunt de plant het beste snel in de grond doen. Op die manier wortelt hij het snelst, wat de groei ten goede komt.
Moet ik niet wachten met poten tot de vorst voorbij is?
Antwoord: Nee, hopplanten kunnen prima tegen de vorst.
Waar zet ik de plant neer?
Antwoord: Zet de plant in goed gedraineerde grond op een zonnige plek. Zorg wel dat hij niet uitdroogt. Een jonge plant heeft nog niet zulke diepe wortels.
Is het wel een vrouwelijke plant?
Antwoord: ja, Bierevents verkoopt gegarandeerd vrouwelijke planten. Het materiaal is gestekt van vrouwelijke planten. Alleen de vrouwelijke hopplant heeft hopbellen.
Hoeveel hop kan ik het eerste jaar verwachten?
Antwoord: Over het gewicht van de hop die je het eerste jaar oogst is niets met zekerheid te zeggen. Wel weten we dat iedereen het eerste jaar hopbellen aan zijn planten heeft. Dat kan een paar honderd gram zijn tot meer dan 1 kilo. Maar dat laatste is wel de blije uitzondering! De hoeveelheid hop hangt af van het soort en ook waar hij staat, hoe het klimaat en de voeding is geweest. Als de plant het naar haar zin heeft, neemt de hoeveelheid hop de eerste 3 jaar steeds verder toe.
Wat doe ik met de plant als ik geoogst heb?
Antwoord: Laat de plant voor zover hij nog boven de grond staat, staan tot de eerste nachtvorst. Op die manier groeit de plant nog verder onder de grond en krijgt nog wat voeding uit de bladeren. Knip bij de eerste nachtvorst de ranken af tot zo’n 10 cm boven de grond. Je kunt de restanten van de ranken beter niet te hoog afknippen, omdat ze kunnen gaan rotten als ze bevroren zijn geweest. Dat is niet goed voor het vitale deel van de plant dat onder de grond zit.
Moet ik volgend jaar weer nieuwe planten kopen?
Antwoord: dat moet niet, het mag wel natuurlijk. Maar de planten die je nu koopt, komen in de regel volgend jaar gewoon weer op. Maar mocht je volgend jaar meer planten willen of eens een ander soort willen proberen, dan ben je natuurlijk weer van harte welkom om hopplanten te kopen bij Bierevents!