19 september 2015. Op twee zonovergoten dagen in september plukten een kleine 40 vrijwilligers duizenden hopbellen tijdens de hopoogst in Epe. Dit gebeurde beide dagen pal naast het hopveld van Bierevents. De sfeer is goed, en onder het gestaag doorplukken hebben de plukkers een gezellige tijd. De hop is de ochtend na de oogst bij brouwerij De Molen in de brouwketels geëindigd.
Vanuit een kleine hoogwerker haalt Henk Wesselink hoprank na hoprank naar beneden. De hoprangen zijn zeker 5 meter lang. Ze worden overgenomen door vrijwilligers die de ranken op een van de pluktafels leggen, net naast het hopveld. Hier plukt een groepje vrijwilligers bel voor bel de hop van de ranken.
Plukken en verhalen vertellen gaan hand in hand
Ook zit een aantal plukkers relaxed in een stoel met een mand naast zich te plukken. De plukkers wisselen levenservaringen en wijsheden uit. Natuurlijk gaan er veel verhalen over bier, brouwers en hopteelt over tafel. Ook omdat er meerdere hobbybrouwers en hoptelers meeplukken. Deze twee dagen worden 3 soorten Amerikaanse hop geoogst: Willamette, Chinook en Cascade. De oogst is in tweeën gespitst, omdat de Willamette en de Chinook een aardige voorsprong in rijpheid hebben op de Cascadehop.
Lustrumjaar voor de hopoogst
Het jaar 2015 is het lustrumjaar voor de hopoogst. Want het is alweer voor het vijfde jaar op rij dat de hop van Bierevents geoogst wordt en naar brouwerij De Molen in Bodegraven gaat. Met de hop wordt weer een mooie IPA gebrouwen. De hop is toegevoegd aan een brouwsel dat nog verder moet rijpen.
Om het te proeven moet je nog even geduld opbrengen. Maar met zulke geweldige oogstdagen heeft Bierevents alvast veel vertrouwen in het resultaat!