14 juli 2016. Op vrijdag 9 september en op woensdag 14 september gaan we in Epe de hop oogsten. De verwachting is dat we weer duizenden hopbellen handmatig kunnen plukken. Dat lukt Bierevents niet in alleen. Daarom doen we graag een beroep op jou. Kom naar Epe en maak deze informele, unieke oogst mee.
Er staan 4 verschillende soorten hop op het veld en die zijn niet allemaal tegelijk oogstrijp. Daarom wordt de hopoogst over meerdere dagen verdeeld.
Mooi brouwsel
Henk Wesselink van Bierevents is de eigenaar van hopveld De Molen. Hij ziet graag vrijwilligers van vorige jaren terug bij de hopoogst, maar verwelkomt ook graag nieuwe vrijwilligers. “Vorig jaar kwamen hier op de oogstdagen ruim 40 man om te helpen. Voor het einde van de middag was de klus geklaard en de volgende morgen ging de hop de brouwketels in”.
Bier met fresh hopping
De verse hopbellen worden gebruikt door Brouwerij De Molen in Bodegraven om er mee te fresh hoppen. Fresh hopping wil zeggen dat er verse, ongedroogde hop bij het brouwproces gebruikt wordt. Dat is vrij uitzonderlijk; 99,999 % (of meer) van de bieren wordt met gedroogde hop gemaakt. Dit gebeurt omdat je verse hop max 24 uur kunt bewaren, wat zou betekenen dat je maar een paar dagen per jaar zou kunnen brouwen als je alleen met verse hop wilt werken.
Het bier met de verse hop uit Epe wordt een zogenaamde IPA, een India Pale Ale, een aromatisch speciaalbier met een bittere afdronk.
Alleen mogelijk met vrijwilligers
Het hopveld is kleinschalig maar arbeidsintensief. Bij de teelt worden geen machines of landbouwgiffen gebruikt. Dit jaar kreeg Bierevents versterking op het hopveld van vrijwilligers van De Molen Hopcrew, mensen die geïnteresseerd zijn in bier en in hop.
Vrijwilliger Betty: “Het is altijd weer spannend wat de oogst wordt. Je werkt er toch het hele jaar naar toe. De hopoogst is een supergezellige dag, waarbij mensen uit de buurt, van tuinliefhebbers tot campinggasten, in gesprek zijn met bierliefhebbers en brouwers uit het hele land, terwijl er gestaagd doorgeplukt wordt. We hebben zelfs enkele buitenlandse vrijwilligers gehad! Zeker als het een zachte nazomerdag is, zorgen de plukkers, het langzame werk en de omgeving voor een heerlijk vakantiesfeertje!”.
Aanmelden
Er wordt vrijdag 9 en woensdag 14 september geplukt vanaf 10 uur ‘s morgens. Je kunt je aanmelden voor een tijd naar keuze en voor minimaal 1,5 uur.
Meedoen? Stuur even een mailtje.