17 september 2017. De regionale krant De Stentor besteedt ook aandacht aan de hopoogst 2017! Je leest de tekst die in de krant stond onder de afbeeldingen .
Tekst artikel Hopoogst in Stentor
Eerst de hop, dan de slok
Zelfs uit België kwamen vrijwilligers om in Epe te helpen met het plukken van hop. Pilsvrinden hebben dat er voor over. Want over een dag of vijf gaan de lippen aan een glas heerlijke India Pale Ale of Proatnat.
Hopplukkers komen van heinde en verre naar Epe om te oogsten Het scheelde niet veel of de laatste oogstdag op het hopveld in Epe was afgelast wegens storm. Maar de van ver gekomen plukkers kwamen niet voor niets.
(Tekst: Arnoud Heins voor de Stentor)
Epe – Henk Wesselink zit even flink in de rats. Door de hevige herfststorm dreigt de helft van zijn hopoogst in het water te vallen. ,,Harde wind is funest. Dan scheurt het blad en heb je er niks meer aan.’’ De Epenaar komt met de schrik vrij. ,,Het was spannend, maar de hop heeft het net overleefd.’’ Hij hoeft het legertje vrijwilligers dat zich heeft aangemeld om te helpen met plukken niet af te bellen. Dus verzamelde zich gisterochtend een gemêleerd gezelschap in Wesselinks weiland aan de Kopermolenweg in Epe. Ze komen van heinde en verre, maar hebben één ding gemeen: een ongekende passie voor pils. (red: speciaalbier)
De liefde voor bier, of beter gezegd het maken ervan, is bij Leslie Lambregts zelfs zo groot dat hij samen met zijn partner helemaal vanuit België naar de Veluwe is gekomen. Ze hebben donderdagmiddag de deur in Gent achter zich dicht getrokken en na een nachtje in een bed en breakfast, maken ze zich nu op voor een dagje hop plukken in Epe. ,,Voor mij is dit nieuw. Ik heb nog nooit eerder zelf hop geplukt. Het lijkt me leuk om mee te werken en het hele proces van bier maken mee te maken.’’ Want de Belg geeft aan een dag later ook van de partij te zijn in Bodegraven. Daar gaat de in Epe geplukte hop bij brouwerij De Molen in een ketel. Na een dag ofvijf is er dan bier. Dat is volgend weekeinde voor het eerst te proeven tijdens het Borefts Bier Festival. Iedere brouwer die zichzelf een beetje serieus neemt, is dan ter plaatse. Lambregts dus ook.
Voor de Belgische thuisbrouwer wordt het onder andere een weerzien met Robert Huls. Een man die hij hier in Epe voor het eerst de hand drukt. Ze delen niet alleen hun liefde voor bier maken. De in Alphen aan den Rijn woonachtige Huls heeft ook nog nooit eerder zelf hop geplukt. ,,Ik las op Facebook dat ze hier vrijwilligers zochten. Leuk om dit samen te doen. Maar het lijkt me pas echt geweldig om volgende week tijdens Borefts, het summum voor de bierliefhebber, van mijn eigen bier te proeven.’’
3500 liter bier
Henk Wesselink van Bierevents is de eigenaar van het hopveld aan de Kopermolenweg in Epe. De hopplanten worden elk jaar in twee sessies geplukt. Zondag was de eerste, gisteren de tweede. ,,Het moet altijd in de eerste helft van september. Eerder is de hop nog niet rijp en als je te laat bent, is het bruin. Eigenlijk heb je dus maar een dag of vijf de tijd. Dat komt heel precies. En het is logistiek een heel proces, mede omdat het met vrijwilligers gebeurt.’’ De ochtend na de oogst gaat de hop direct naar de brouwerij die het veld van Wesselink geadopteerd heeft, De Molen in Bodegraven. Volgens hem is dat uniek. Want het wordt niet meer gedroogd. ,,Daaraan kleeft wel een risico. Als je het ook maar iets te lang laat liggen, gaat het al schimmelen.’’
Bij De Molen gaan ze meteen aan de slag met de verse hop. Dit levert eenIndia Pale Ale op, een aromatisch speciaalbier met een bittere afdronk. Een deel van het bier komt vervolgens weer terug naar ‘huis’, dat wordt hetPraotnat van het Epe Bier Collectief. Wesselink schat dat de oogst dit jaar zo’n 3500 liter pils (red: speciaalbier) oplevert. Duizend meer dan vorig jaar. ,,Ondanks het weer van de afgelopen weken hebben we een heel goede oogst gehad.’’