04 juli 2016. Teamleden van de vermaarde Brouwerij De Molen (Bodegraven) brachten op vrijdag 1 juli een bezoek aan het hopveld van Bierevents. Sinds dit voorjaar heeft De Molen het hopveld geadopteerd waardoor het hopveld nu als Hopveld De Molen door het leven gaat. De Molen-medewerkers, van directie tot productiepersoneel, waren benieuwd hoe het hopveld er voor stond en kwamen dit graag met eigen ogen aanschouwen. Bij de kennismaking met het hopveld werden bieren van het EpeBierCollectief geproefd en natuurlijk ging het bezoek ook goed samen met bieren van de Molen. Hieronder een impressie van het bezoek.
Op de foto het team van Brouwerij De Molen en links Henk Wesselink, Henk Overbosch en Maarten de Groot van het EpeBierCollectief.
Mannen van het EpeBierCollectief sluiten zich aan bij het bezoek en laten de gasten hun verrassende gemberbier (Zoeff) en hun schwartzbier (Afschot en Oak Afschot) proeven. Ook worden enkele Praotnatjes (de Eper variant van Fresh Hop bier van de Molen) open getrokken. En het bewijs wordt overtuigend geleverd: Fresh Hop bier kun je maar beter vers drinken.
Henk Wesselink (eigenaar Bierevents) vertelt de bezoekers het verhaal van het hopveld. Een verhaal van uitdagingen, groei, samenwerken en een ambachtelijke aanpak. Die ambachtelijke aanpak heeft er toe geleid dat de hop inmiddels al weer 5 meter hoog is.
De Molen bezoekt Kopermolen
Het hopveld ligt ongeveer tegenover een oude molen en de bezoekers van De Molen moeten daar natuurlijk ook even rondkijken. Deze molen, De Kopermolen, is graan-, papier- en kopermolen geweest, en van elke identiteit zijn nog sporen te bekennen. De Kopermolen diende enkele jaren geleden nog als hopplukplek, (kijk maar naar dit beeldverslag van een hopoogst) maar van die hop is geen spoor meer te bekennen. Wel ligt in een hoekje van de Kopermolen nog een vat met bier in alle rust een experimentele smaak te ontwikkelen.
Vrijwilligers hopveld via de Molen
De samenwerking tussen Bierevents en Brouwerij De Molen gaat nu het 6e jaar in. Immers, al 5 jaar op rij ging de verse hop van Bierevents naar Bodegraven om daar Fresh Hop bier te laten maken. Bierliefhebbers kunnen zich via de brouwerij inzetten als vrijwilliger op het hopveld, en daarna als tegenprestatie als VIP het fresh hoppen in de brouwerij meemaken. Een reeks vrijwilligers vond zo haar weg al naar Epe.
Fresh hoppen in september
En nu het team van De Molen ook op het hopveld geweest is, zijn de banden tussen Bierevents en De Molen verder verstevigd. Gezamenlijk wordt uitgekeken naar de hopoogst en het fresh hoppen in september.