13.04.13 In België staat het bekend als delicatesse, maar in Nederland is het nog een onbekend ingrediënt: hopscheuten. Bierevents oogstte dit jaar de eerste Hollandse hopscheuten en verzorgde een driegangen menu.
Hopscheuten zijn de eerste uitlopers van hopplanten die aan het eind van de winter de kopjes boven de grond uitsteken. Soms wel tot 30 nieuwe uitlopers per plant. De overdaad aan hopscheuten kan verwijderd worden, omdat daarna gewoonlijk een sterkere 2e reeks scheuten groeit.
Bierevents heeft een klein hopveld dat nu het derde jaar in gaat. Na de hopoogst blijven de hopplanten onder de grond en doorstaan hier de winter. Dit voorjaar werd een deel van de hopplanten afgedekt en ‘aangeaard’, net als bij asperges. Door het aanaarden groeien de nieuwe scheuten langer door en blijven wit.
Hopscheutenoogst
Begin april was het zover: de hopscheuten werden handmatig geoogst. Daarna verdwenen ze vrijwel direct in de pan en werden verwerkt in een driegangen diner, met in elke gang hopscheuten en een passend bier.
Het was genieten geblazen aan tafel!
Het menu met hopscheuten
Gerookte zalm met peultjes, haricots verts, garnalen en hopscheuten & Schneider Hopfweizen,
Boerenrisotto met hopscheuten, uitje, knoflook en parmezaan & Poperings Hommelbier
Gepocheerde peren met gecaramelliseerde hopscheuten &Alesmith GrandCru.