14.09.2014
Hoppiger kan het niet: Fresh hopped IPA, een speciaalbier dat brouwerij De Molen in Bodegraven in gedachten heeft voor de Willamette en Cascade hop uit Epe.
Fresh hopped: uniek
De techniek van ‘fresh hoppen’ is bijzonder. Het wil zeggen: vers, ongedroogde hop toegevoegd aan het bier. De brouwtechniek van fresh hopping is uniek voor een professionele brouwerij in Nederland. Een fresh hopped IPA (Indian Pale Ale) is zelfs uniek in heel Europa!
Hoppiger en verser kan het niet, maar het vraagt wel een strakke logistieke afstemming. Bij fresh hopping wordt de hop toegevoegd aan wort die al een tijdje staat te koken. De hop moet dan echt vers zijn en wordt vervolgens korte tijd meegekookt.
Om 10 uur was de hopoogst in Epe klaar, en sprong de eigenaar van Bierevents in de auto om de hop af te leveren. Anderhalf uur later verdween de hop al in de brouwketel in Bodegraven. Verser bestaat niet! Het resultaat wordt nog dit jaar in de winkels verwacht.