Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

In Café het Rad van Wageningen kwam op 12 november leden van het Hopplatform bijeen. Ze wisselden vele ervaringen uit en een gastspreker vertelde over agrobosbouw.

Net als in februari 2017 was er weer veel belangstelling voor de bijeenkomst van het platform. Ruim 20 bestaande en potentiële hoptelers waren present. Onder hen plantentelers, brouwers, biologen, biologische boeren en het Haagse stadsvernieuwingsproject de Binckse Hop. Leden van veel kleinschalige initiatieven waren present, maar ook enkele grote (met een grondoppervlakte met hopteelt van meer dan 5 HA). De gemeenschappelijke noemer was: een ware passie voor hop!

Ervaringen hopseizoen 2017

Vrijwel iedereen had dit jaar te lijden van de barre weersomstandigheden van de 1e helft van september, toen het erg veel waaide en regende. Dat had zo zijn weerslag op de hop. Henk Wesselink van Bierevents “We kunnen veel zelf beïnvloeden, maar helaas het weer niet.”
Ondanks het slechte weer aan de finale van het hopseizoen kijkt iedereen tevreden terug op het seizoen. Volgend jaar gaat iedereen weer energie het volgend seizoen in!

Agrobosbouw en hop

Gastspreker René van Druenen gaf een presentatie over agrobosbouw. Agrobosbouw staat voor landgebruiksystemen waarbij het planten en/of actief beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Een voorbeeld van hedendaagse agrobosbouw met hop is in 2017 uitgerold in Wageningen, waar een hopveld is aangelegd en waar vrije uitloopkippen tussen de hoprijen lopen. De kippen zorgen voor bemesting van het veld, en bovendien pikken ze ook onkruid weg. Een speciale constructie met palen en draden biedt bescherming aan de kippen tegen roofvogels.

Vervolg bijeenkomst

In februari agendeert het Platform een volgende bijeenkomst. De hoop is dat er dan een update is over regelgeving van hopteelt in Nederland, die er nu nog niet is maar wel een keer moet komen. Er is hierover contact gelegd met de NVWA.

 

Platform van Nederlandse Hoptelers

De hopteelt floreert in Nederland. Daarom nam Bierevents in 2017 het initiatief tot een Platform van Nederlandse hoptelers, waarin hoptelers met hopvelden van klein en groot formaat ervaringen uitwisselen.

Bierevents legde in 2011 het eerste hopveld aan boven de grote rivieren in Nederland en heeft daardoor relatief veel ervaring met het telen van hop. De opkomst van speciaalbier in Nederland, het respect voor het mooie en snelgroeiende gewas, in combinatie met een periode van hopschaarste wakkerde de belangstelling van steeds meer mensen aan om zelf ook een hopveld te beginnen. De afgelopen paar jaar zijn tientallen hopvelden aangelegd, in vrijwel elke windrichting van Nederland. Al deze nieuwe hoptelers zijn welkom bij het Platform van Nederlandse Hoptelers.