Vrijdagmiddag 14 september 2018 kan om 18 uur het sein ‘alle hop binnen’ worden afgegeven. Dankzij ruim 30 vrijwilligers zijn in 9 uur tijd 48 hopplanten met ontelbaar veel bellen met de hand geoogst. Bierevents is veel dank verschuldigd aan alle vrijwilligers!
Op vrijdagmorgen staan er nog 3 rijen hop in het hopveld in Epe. Zongerijpte hop, welteverstaan. Een spannende dag voor Bierevents. Henk Wesselink legt uit waarom: “Dit jaar hebben we voor het eerst 3 rijen Cascade. Cascadehopbellen zijn niet zo groot, en er zitten enorm veel bellen aan de ranken. Het is een uitdaging om alles in 1 dag geoogst te krijgen. Ook omdat we niet zoveel aanmeldingen hebben van vrijiwilligers.”
Dagje ontstressen
Gelukkig komen er veel meer vrijwilligers dan verwacht. “Soms stonden we met bijna 30 man te plukken, ” stelt Wesselink tevreden vast. Ook deze keer zijn er zeer ervaren plukkers bij. Bijvoorbeeld Jan van der Vlekkert uit Epe, die hier voor het 7e jaar is. En iemand als Guido Mols , die er zeker voor de vierde keer is. Ook zijn er veel nieuwe gezichten, bijvoorbeeld uit Houten.
Een van de vrijwilligers beleefde zondag zijn eerste hopoogst. “Dat had zo’n ontstressende werking op mij, dat ik een dag vrij genomen heb, en er vandaag weer bij ben”, lacht hij. (Hij zit links op onderstaande foto).
Vrijwilligers in de organisatie
Naast de vele spontane plukkers zijn er ook vrijwilligers die vaker meedraaien om de dag soepel te laten verlopen. Zo zorgt Tineke de Groot ervoor dat er genoeg koffie, thee en drankjes voor iedereen klaar staan. En Betty van de Bunt helpt nieuwe plukkers met plezier op weg. En schiet tussendoor wat foto’s en filmpjes. Henk Overbosch is helemaal in zijn element in de hoogwerker, en haalt het grootste deel van de ranken naar beneden. Andere nieuwkomers storten zich met enthousiast op het verslepen en kortwieken van ranken. Zodat de groep plukkers gestaag door kan plukken. Al met al geweldig teamwork!
Klus geklaard
Het gezegde ’Vele handen maken licht werk’ lijkt hier uitgevonden te zijn. Want dankzij alle helpende handen is de oogstklus aan het eind van de middag geklaard.
Brouwerij De Molen
De volgende ochtend gaat de hop naar brouwerij De Molen in Bodegraven, waar de Cascadehop 4 dagen in de tanks zal gaan om daar zijn smaakmaker ‘lupuline’ in een brouwsel af te geven.
Zie ook: Hopcrew bij de Molen.