Anton Mauvestraat 11 Tel: 06-51813872
6717JA Ede info@bierevents.nl

Hop

Vrijwilligers voor het hopveld gevraagd! 

Hop groeit snel, maar dat gaat niet vanzelf. Een hopveld vraagt veel onderhoud en werk. Daarom zoekt Bierevents in 2016 gemotiveerde vrijwilligers: mensen die het leuk vinden om meer te weten over de hopteelt en die graag de handen uit de mouwen steken.  Iets voor jou? Meld je  aan als vrijwilliger voor het hopveld en wordt lid van de hopcrew!

Het verhaal van het hopveld in Epe in het kort

Na ruim 200 jaar kreeg Epe in 2011 weer een hopveld, een initiatief van Bierevents. Hiermee is een stukje cultuurhistorie van Epe weer tot leven gebracht.  Immers, rond 1700 was Epe één van de belangrijkste hopgebieden van ons land, samen met Peize en Schijndel.
Kinderen uit groep 5/6 van de nabij gelegen Zuukerschool hebben in april 2011 de eerste wortelstokken van hopplanten geplant.

Het veld heeft een bescheiden omvang en omvat 4 Amerikaanse hoprassen: Cascade, Centennial, Chinook en Willamette. Bierevents gebruikt geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen en zo min mogelijk machines. Gekozen wordt voor "slow-grow", ouderwets handwerk dus. Er wordt in Nederland op zeer weinig plekken hop verbouwd, voor zover bekend bij ons is dat vooral in Reijmerstok (voor Gulpener), in Schijndel en in Epe.

 

 Foto's: aanleg hopveld in Epe, 2011.

Over hop
De groei van hop begint aan het einde van de winter. Begin maart komen de eerste uitlopers (hopscheuten) boven de grond. De eerste maand gaat de groei langzaam, vanaf mei schiet de hop echt omhoog. De planten kunnen bij gunstig weer wel 10 cm per dag groeien. Hop is een klimplant en op het hopveld zijn draden gehangen waar ze langs omhooggroeien met een draai.
Eind juli verschijnen er kleine hopbellen aan de plant, die begin september uitgegroeid zijn tot rijpe hopbellen met lupuline, miniscule gele korreltjes die de bittere en aromatische smaak aan bier geven. Elke hopsoort geeft een eigen smaak en aroma.

Hopoogst
De hop in Epe wordt met de hand geoogst, met de hulp van vrijwilligers. Dat is al jarenlang een sociaal, gezellig gebeuren. Heb je belangstelling om een keer een halve dag mee te helpen, stuur ons een mail: je bent welkom. De hop van Bierevents wordt door Brouwerij de Molen (Bodegraven) vers verwerkt in het bier Praotnat, dat in de regio Epe verkrijgbaar is, bijv. bij de Mitra.

Bierevents en hop
Lees meer over op onze website over
- Het planten van de eerste hop op Hopveld De Molen
- De groei van de hop
- Hop met bellen
- Tips voor het zelf verbouwen van hop
- De hopoogst
- Hopoogst (FILMPJE van Neerlandsch Hop)
- Bier van hop uit Epe
- Hopscheutendiner
- Platform Nederlandse Hoptelers


Hopplanten te koop
We hebben elk voorjaar een beperkt aantal hopplanten (gegarandeerd hopbellen vormend) met aromahop te koop, vanaf medio april. Lees hier meer over de jonge hopplanten die we te koop aanbieden

Nieuws

29.11.17 -   De leukste bierreis naar Brugge boek je bij Bierevents!  Bier- en B
28.11.17 - De hopteelt floreert in Nederland. Daarom nam Bierevents in 2017 het initiat
20.09.17 - Govert Kreuk beleefde met andere leden van hopcrew De Molen een VIP-treat bij
20.09.17 -   De regionale krant De Stentor besteedt ook aandacht aan de hopoogst 2017
13.09.17 -   Met 4 zakken Willamette hop en 6 zakken Chinook kon Henk Wesselink maand
13.09.17 -   De hopoogst staat voor heel veel hopbellen die van heel hoog komen, heel
03.08.17 -   Op het hopveld in Epe ontwikkelt de hop sinds eind juli weer de eerste h
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > »